Barbarları Beklerken, Sayı 9-10


Türkiye, Şiir, Direniş

Nabızla ölçülmez, şiirin ritmi azalmaz. Direnişi de... Dikkatli şiir okuru son 20 yılın şiir panoramasını yaptığında Türkiye ile karşılacaktır. Bu karşılaşmayı önemsiyoruz. Peki ne görecektir bu karşılaşmada? Açlık, yoksulluk, ekonomik çöküş, siyasal iktidarın uyguladığı baskılar, faşizm, ölümler, yok sayılmalar, sansür, linç kültürü, tetikçilik, tekellerin işbirliği, devletin iç hesaplaşması ve halkın bağrına bırakılan umutsuzluk...  Son 20 yıl, şiirin de her anlamda değiştiği, dönüştüğü, yenilendiği bir dönemdir. Dilin kıskacı kendi içinde kırılmış, mükemmeliyetçiliğe karşı "acemilik" yeniden gündeme gelmiştir. Bu hem Türkiye'nin hem de şiirin kendi haysiyetinin bir sonucudur. Gezi ayaklanması, bu yenilenme ve haysiyet tablosunu umudun hizasına getirmiştir. Nabız hızlanmıştır, şiir tekinsizleşmiştir, şair flu bir rol ustası haline dönmüştür. Şiir ritmini yeniledi çünkü  sahnenin dışında durmaz, duramaz. Şairler için aynısını söyleyebilir miyiz? Son 20 yılın panoramasını düşünerek şair geleceğe ne söyleyebilir? Türkiye'ye ne söyleyebilir? Şiire ne söyleyebilir? Direnişe ne söyleyebilir? Kayıplara ne söyleyebilir? Şair, hesaplaşmasını Türkiye'den yaparsa sözcükleri umudu mu muştular, isyanı mı yoksa hüsranı mı? 

Sorular bitmez ama bizim nabzımız soru sormaya meyilli. Barbarları Beklerken Edebiyat Fanzini olarak Türkiye'yi konuşmayı arzuluyoruz. Şiirin ritmini kaybetmeden. Umudun hafızasını tazeleyerek. 

Barbarları Beklerken'in bu birleşik sayısı (9-10) Türkiye, Şiir, Direniş dosyasıyla açılıyor. Konuya dair Ersun Çıplak ile geniş bir söyleşi gerçekleştirdik. Dikkatle okunmasını öneriyoruz. Dosyaya yazılarıyla  katkı sunan arkadaşlara sorular hazırlamadık. Hanelerinde umuda, Türkiye'ye, şiire, direnişe dair sözler ve karşılaşmalar olduğunu biliyoruz.

Şiir ritmini kaybetmedi. Şairler bekleyişi azaltmak için burada. 

Büyük Ev Ablukada'yken konuşuyorlar... 

Birlikte bekleyelim!

Birleşik sayımıza katkı sunan dostlara çok teşekkür ediyoruz. Barbarları Beklerken sormaya, sorgulamaya, düşünmeye devam edecek çünkü ARADIĞINIZ HUZUR BURADA YOK! 

Okuma Linki:

https://drive.google.com/file/d/15_rua0cAgfcwS-Gc9Ko0Hje-oYF10eD0/view?usp=sharing


Bu sayıya katkı sunan isimler: 

Ersun Çıplak

Önder Karataş 

Berivan Kaya

Erkan Karakiraz 

Dolunay Aker 

Ömer Burçin Özkişi 

Tahsin Aladağ 

Yeliz Güneş 

Diyar Atak 

Orçun Güzer 

Hakan Kaya 

Elwys Brooks White 

Özgür Balaban 

Murat Cömert 

Tellos Filis

İlias A. Katsulis 

Eren Burhan 

Tamer Gülbek 

Erden Kahveci 

Oğulcan Yiğit Özdemir 


Yayıma Hazırlayan: Dolunay Aker 

Yayım ekibi: Ferit Sürmeli, Görkem Özçelik, Dolunay Aker, Dilay Kababıyık, Ömer Burçin Özkişi, Hakan Kaya 

Kapak Tasarım: HakanKaya

İletişim: barbarlaribeklerken@gmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Frantz Fanon ile Kalkınmayı Sömürgesizleştirmek (Benjamin Selwyn)

Çaresizce Susan'ı Aramak (Terry Castle)

Alexander Dugin'in Kozmik Savaşı (Matt Mcmanus)*