Barbarları Beklerken / No:8


 SUNU

Sosyal Şair

Şiir twitter'a dahil mi? Elbette dahildir. Son 20 yılda şiirin derdi, konusu, gündemi sürekli değişmiş; güncel, gündelik ve siyasi olan her şey şiire dahil olmuştur. Özellikle bu alanı tercihen işleyen, sosyal ağların içindeki durumları şiir bahsinde sorunlaştıran şairlerin eserlerini yok saymak yahut gündeme getirdikleri sorunları konuşmamak, üzerine düşünmemek ne mümkün. Bu saydığımız veriler şairin gündelik hayattaki tavırlarını da etkiliyor. Şair; ağların içinde like kovalayısı da olabilir, ağları sadece bir an, durum takibi olarak da görebilir. 

Şiir hayatın her anına dahildir. Fakat şiiri ve hayatı sosyal ağ alanlarının kurallarına tabii kılmak, gündelik hayatta gerçekleşen bir konuyu, sosyal ağların geçiciliğine yamamak, buradan gerçekle kurduğumuz bağı sessize almak, şiirin ve hayatın anlamına dahil değildir. 

Sosyal şair, gerçek bir kavgayı bir twitter kavgasına indirgeyebilir mi? Dilin kendisiyle başlayan ve dilde bitmesi mümkün olan şey dijital kanalların aracılığıyla çözülebilir mi? Şairin sosyal ağlarda geçirdiği mesai şiire dahil midir? Orada yaşadıkları hayatın kendisinden bir parçadır, hayatın tüm parçalarını temsil etmez. 

Sosyal şairin bu durumu umursadığını düşünmüyoruz. Şiir eleştirilerinde ıskalanan bir durum söz konusu bu aşamada. Dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmamış bir şiiri, dijital gündelik ve alakasız bir anlamın kodlarıyla yorumlarsak şiir neye dahil olacaktır?

Sosyal şair 140 karakterde bunu düşünmelidir.

8. sayımız sizlerle!

Şiir yoğunluklu fakat farklı türlerinde olduğu bu sayı "dikenli elleri" bir araya getiriyor. Dikenli eli tutmayanı ciddiye almıyoruz.  Dikenli şiiri seviyoruz.  Dikenli okuru bulduğumuz gün daha da çok sevineceğiz. Güzel okumalar, güzel huzursuzluklar!

Okuma linki

https://drive.google.com/file/d/1tNeh_7znwtAYCZNd7gwFVGvcXDAtQPi6/edit

Bu sayıya katkıda bulunanlar:

Doğanay Dağlar

Orçun Güzer 

Erden Kahveci 

Dilay Kababıyık

Ufuk Akari

Nalan Kurunç

Tamer Gülbek

Suna Karataş

Fırat Kargıoğlu 

Ferit Sürmeli

Aydın Zeyfeoğlu

Özgür Balaban

Alihan Çetiner 

Ahmet Doğruer

Dolunay Aker

Robert Bly 

Ömer Burçin Özkişi

Görkem Özçelik

Sultan Gülsün 


Yayına Hazırlayan: Dolunay Aker

Ekip: Ömer Burçin Özkişi, Görkem Özçelik, Ferit Sürmeli, Dilay Kababıyık, Aykut Akgül

Kapak Tasarım: Erman Akçay

İletişim: barbarlaribeklerken@gmail.com

Barbarları Beklerken, "yeni olanı yap!"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Frantz Fanon ile Kalkınmayı Sömürgesizleştirmek (Benjamin Selwyn)

Çaresizce Susan'ı Aramak (Terry Castle)

Alexander Dugin'in Kozmik Savaşı (Matt Mcmanus)*