Bir İttifak Hâlesi: Varlık

Türkiye edebiyat ortamına, oradaki çıkar ilişkilerine, kariyer planlarına dair öngörülerde bulunmak, tespitler yapmak zor değildir.  Çünkü somut olaylara, insani durumlara amasız fakatsız cümlelere bakamayan,  aklında sürekli ittifak haleleri dolanan bir edebiyat ortamıyla karşı karşıyayız. Edebiyat orada duruyor. Edebiyatın emeği bir gün karşılık bulacak. Peki insan olma hâllerimiz, kötüyü yıkma içgüdümüz, değiştirme isteğimiz; insanlığa yapılanları duymayan, görmeyen, bilmeyen edebiyat kim tarafından okunacak? Evet, Varlık Dergisi'nin Adalet Eski Bakanı Hikmet Sami Türk'ün metnini yayımlaması köklü bir meseledir. Bu kök Varlık Dergisi'nde hep vardı. Varlık bir gelenektir. Kanonların birleştiği noktadır. Bu geleneğin içinde gözlerini açanlar eğer bugün iyi göremiyorsa gözlerini değiştirecekler ya da insanlıklarını değiştirecekler yahut biz her gün onlara, onları değiştireceğimizi hatırlatacağız. Barbarları Beklerken okurları bilirler ki biz bizimle alakalı her şeyi dostlarımızla, okurlarımızla paylaşırız. Yeri gelir sitem ederiz, yeri gelir bize gelen sitemleri oturur düşünürüz. Bu bir dert ortaklığıdır. Türkiye edebiyat ortamı ve bir kısım dergiciler, yayıncılar bu dert ortaklığını kaybetmişlerdir. 

Varlık Dergisi, Hikmet Sami Türk Vakası ile ilgili bir açıklama yapmayacak demiştik, öyle de oldu.  İnsanların unutkanlıklarını kolayca kullanmayı kurnazlık sananlar bize ve dert ortaklığı yaptığımız hatta Varlık Dergisi'ni okuyup arşivlerinde biriktirenlere, okurlarına, özeleştiriyi çok gördüler. İşte edebiyatçıların duyması gereken utanç kaynağı budur. 

Tarih işlenmezse, not düşülmezse hafızayı suçlamak bize hiçbir şey kazandırmaz. 

Sizinle Varlık Dergisi'nin Mart 2022 künye bilgilerini paylaşıyoruz: 

Bir Varlık Hikâyesi: görmemek, bilmemek, duymamak. Dosya konusu: Yüzsüzlük. Katılımcılar: Hikmet Sami Türk adlı katile dair tek cümle kuramayan ama Varlık Dergisi'nde yer kovalayan yüzsüzler ordusu. 

Unutmayacağız! 

Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi 


#varlıkdergisi #hikmetsamitürk #dergiler #sanat #edebiyat #barbarlarıbeklerkensanatkolektifi 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Frantz Fanon ile Kalkınmayı Sömürgesizleştirmek (Benjamin Selwyn)

Çaresizce Susan'ı Aramak (Terry Castle)

Alexander Dugin'in Kozmik Savaşı (Matt Mcmanus)*